Oletko jo tutustunut oman tilasi tietoihin Metsään.fi-palvelussa?

 • Kirjoittaja
  Viestit
 • #252

  Marjut Metsäkeskus
  Avainmestari (Keymaster)

  Miltä tiedot näyttivät?  Ovatko toteutuneet toimenpiteet ajan tasalla?

   

 • #256

  thujala
  Osallistuja (Participant)

  Minä sain syksyllä Metsäkeskuksesta kirjeen, jossa kerrottiin, että Metsään.fi-tiedot päivittyvät tilalleni talven aikana. Nyt kiinnostaa kovasti, että ovatko tiedot ajan tasalla. Mitä voin tehdä, jos olenkin jo syksyllä saanut valmiiksi taimikonhoidon, jonka kiireellisyydestä järjestelmä muistuttaa? Onko muilla maanomistajilla kokemuksia toteutustietojen päivittämisestä?

 • #260

  Nimetön

  Meidän seudullamme ei vielä noita metsään.fi tietoja ole saatavilla eli en osaa sanoa ovatko ajantasalla vai eivät.

  Ollaan pienellä metsänomistajaporukalla mietitty sitä että mikä on metsäsuunnitelman ja metsään.fi järjestelmän suhde toisiinsa. Kun saadaan metsään.fi tiedot niin onko oletuksena että emme enää perinteisen näköistä suunnitelmaa tarvitsisi? Nykyinen suunnitelma on vielä paperisena, mutta olemme tilaamassa uuden Otso-metsäpalveluista ja se toivottavasti on sähköinen. Onko sitten idea että seuraamme ja päivitämme kahta järjestelmää netissä, vai kommunikoiko tuo metsään.fi metsäsuunnitelmien kanssa jotenkin?

  Onko teillä muilla kokemuksia, aiotteko teettää metsäsuunnitelmia vielä vaikka metsään.fi on käytössä?

 • #263

  thujala
  Osallistuja (Participant)

  Minä aion kyllä teettää kunnollisen metsäsuunnitelman, sillä minulle eivät riitä puustotiedot sekä luonto-, hakkuu- ja hoitotyökohteet. Haluan ammattilaisen näkemyksen kannattavasta ja muutenkin järkevästä hakkuujärjestyksestä ja tarkemmat arviot tulossa olevista tuloista ja menoista. Minusta suunnitelmasta kannattaa maksaa, koska se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin!

  • #265

   Merkittävimmin Metsään.fi-palvelu ja metsäsuunnitelma eroavat toisistaan uudistushakkuiden kohdalla.

   Metsään.fi-palvelussa toimenpide-ehdotukset muodostetaan metsänhoidollisen tarpeen mukaan kuviokohtaisesti. Ehdotus tuotetaan laskennallisesti Metsänhoitosuositusten perusteella. Palvelussa näytetään metsätilan kaikki hakkuumahdollisuudet seuraaville viidelle vuodelle. Metsänomistaja päättää, missä laajuudessa mahdollisuuksia hyödyntää.

   Metsäsuunnitelmassa metsänomistajan toiveet ja tarpeet otetaan huomioon. Toimenpideohjelma tehdään kymmenelle vuodelle ja se laaditaan koko tilan näkökulmasta. Yleisimmin pyritään siihen, että metsätilan tulot ja menot ovat tasapainossa: silloin kun on metsänhoidon menoja, on myös hakkuutuloja. Lisäksi usein tavoitteena on, että puustopääomaa ei syödä eli ei hakata enempää kuin metsä kasvaa. Joskus metsänomistajalla voi toisaalta olla rahantarvetta, ja sen takia on järkevää hakata isompi määrä kerralla – myös tämä voidaan huomioida metsäsuunnitelmassa.

   Jos siis tilallasi on paljon uudistushakkuita, niiden ajoitus kannattaa suunnitella tarkemmin metsäammattilaisen kanssa. Harvennushakkuut tulee tehdä ajallaan ja etenkin nuorissa metsissä niiden lykkääminen ei kannata.

   Metsään.fi on hyvä apuväline seurata, miten metsäomaisuus eri toimenpiteiden jälkeen kehittyy. Palvelun metsätietoja pidetään ajan tasalla metsänomistajan tai hänen valtuuttamansa metsäammattilaisen ilmoitusten ja hakemusten perusteella: puustoa kasvatetaan ja toimenpide-ehdotukset päivitetään.

   Metsänomistajan päätettäväksi siis jää riittääkö hänelle Metsään.fi kaukokartoituspohjainen Metsään.fi aineisto vai tarvitseeko hän tarkemman tiedon metsistään ja niihin kohdistuvista toimenpiteistä metsäsuunnitelman muodossa.

   Lisätietoja Metsään.fi-palvelussa esitettävistä metsätiedoista sekä toimenpide-ehdotuksista löydät sivuilta:
   http://www.metsaan.fi/toimenpide-ehdotukset
   http://www.metsaan.fi/metsatiedot

   Terveisin asiakasneuvoja Markku Huuskonen

 • #385

  Satu
  Osallistuja (Participant)

  Hyvä vastaus Markulta, kiitoksia.
  En vielä ole kirjautunut Metsään.fi palveluun, apunani on ollut perinteinen metsänhoitosuunnitelma. Tänä vuonna olisi tarkoitus tutustua sähköisiin tilatietoihin.

 • #685

  Marjut Metsäkeskus
  Avainmestari (Keymaster)

  METSÄNOMISTAJAT JA TOIMIJAT VOIVAT TEHDÄ KEMERA-TOTEUTUSILMOITUKSIA METSÄÄN.FI-PALVELUSSA

  Syyskuussa 2016 palveluun on lisätty mahdollisuus tehdä sähköisesti Kemera-toteutusilmoitus taimikon varhaishoidon sekä nuoren metsän hoidon töistä. Kun ilmoitus tehdään palvelun kautta, valitaan ensin metsikkökuvio tai piirretään itse kartalle alue, joka on hoidettu. Lisäksi valitaan oikea työlaji ja täytetään pyydetyt lisätiedot. Ilmoituksen tekoa varten tarvitaan myös Metsäkeskukselta saatu rahoituspäätöksen asianumero. Toimija tarvitsee lisäksi metsänomistajan suostumuksen metsätilan tietojen selailuun.

  Myös taimikon varhaishoidon Kemera-hakusulku päättyy ja hakemuksia voidaan vastaanottaa ja käsitellä Metsäkeskuksessa 10.10.2016 lähtien. Hakemus tulisi tehdä sähköisesti aina kun se vain on mahdollista. Metsään.fi-palvelussa sähköinen hakemus toimii viimeistään 10.10. iltapäivästä.

 • #716

  torso
  Osallistuja (Participant)

  Marjut Metsäkeskukselle: metsään.fi – palvelussa kotipalstani on pelkkää valkoista kenttää. Voinko silti tehdä sähköisen varhaisperkaus-kemerahakemuksen? Ja jos voin niin miten?

   

 • #717

  Marjut Metsäkeskus
  Avainmestari (Keymaster)

  Rahoitushakemuksen voi tehdä Metsään.fi-palvelussa, jos tilan kartta näkyy palvelussa.

  Jos tilalla on ollut lohkomisia tms. ja kartalle ei pääse/kartta ei näy, niin silloin rahoitushakemuksen voi tehdä perinteisesti lomakkeella.

  Mikäli tilalla ei ole näkyvissä kuvioita, voi hakemuksen tehdä piirtämällä kuviot itse. Ohjeet mm. piirtämiseen löytyvät rahoitushakemuksen sivun oikeasta ylälaidasta Ohjeet -osiosta.

  Kemera- rahoitushakemuksen ja toteutusilmoituksen tekoon Metsään.fi-palvelussa on tehty ohjevideot. Ohjevideot löytyvät YouTubesta alla olevasta linkistä.

  https://www.youtube.com/channel/UC5-qFXyhuXV_FkhCGilLlcQ/featured

 • #735

  Petri
  Osallistuja (Participant)

  Olen tutustunut. Otin metsään.fin heti käyttöön kun se julkaistiin. Silloin tietoja ei ollut kuin parista tilasta ja ne olivat epätarkkoja. Tänä vuonna olen saanut parille tilalle laserkeilaukseen perustuvan inventoinnin ja täytyy sanoa, että hämmästyin! Tiedot ovat viimeisen päälle oikein. Kuviointi on järkevää ja puustotunnukset hämmmentävän tarkasti kohdillaan. Kiitos!

 • #743

  hajametsä
  Osallistuja (Participant)

  Olen tutustunut. Tiedot löytyy vain parista tilasta vaikka tiloja on kymmenkunta. Laserkeilauksen alueellinen puuttuminen on mainittu syyksi. Metsään palvelun tiedot ei vastaa muutenkaan tarkkudeltaan/oikeellisuudeltaan MHY metsäsuunnitelman tietoja. On kuitenkin jotain sinnepäin tietoa siltä osin kun on.

 • #799

  JariLantta
  Osallistuja (Participant)

  Tutustuttu on silloin kun tila siirtyi omiin nimiin, vaikka maksullista palvelua ei tullut ostettua. Kun tuli maksuttomana käyttöön olen käyttänyt. Alussa tiedoissa oli puutteita, joska tilalta lohkottiin kolme rantatonttia sisaruksille.

  Nykyisin ainakin pinta-alatiedot ovat kohdillaan, pitää katsastaa miten muuttuvat, kun harvennukset ovat tehty. Niin ja tarkistaa vanhempien tietojen osalta tilanteet.
  Tiedot pikkasen poikkeavat metsäsuunnitelmien tiedoista mm. kuviojaottelun osalta.

  •  JariLantta on muokannut tätä vastausta 11 kuukautta, 2 viikkoa sitten.
  Liitteet:
 • #803

  Kivelahanttu
  Osallistuja (Participant)

  Tiedot yhtähyvin kuin metsätaloussuunnitelmassa. Metsätaloussuunnitelmaa tuskin tarvin. Päätehakkuu myydään ja taimikot raivataan jos välimaastoon jotain jää niin MHYn neuvoja avuksi.

Et voi vastata aiheeseen kirjautumatta sisään.