Metsätilan hankinta

 • Kirjoittaja
  Viestit
 • #971

  Ulla, Metsäkeskus
  Avainmestari (Keymaster)

  Metsätilat käyvät hyvin kaupaksi. Mitä on otettava huomioon uutta tilaa ostettaessa? Voiko tila-arvioon luottaa, pitääkö käydä paikan päällä? Voiko puukaupat tehdä ennen kuin on saanut lainhuudon? Millaisia kokemuksia tilakaupoista teillä on? Kertokaa!

 • #963

  Rea
  Osallistuja (Participant)

  Ostettavan metsätilan arviointi, mitä kaikkea tulisi paikan päällä tarkkailla versus saatavilla oleva paperitieto

 • #973

  Ulla, Metsäkeskus
  Avainmestari (Keymaster)

  Papereista kannattaa tutkia taimikoiden määrä, suo-/kangasmaan määrä, hakattava puusto ja tiestö. Paikan päällä voi tarkastella näiden edellä mainittujen kuntoa ja tulevia hoitotarpeita.

 • #974

  Rea
  Osallistuja (Participant)

  Itsellä nyt yhtenä monista kehittämiskohteista  on se, että miten ”luen” metsästä mahdolliset ravinnepuutokset. Toivoisin vinkkiä, että miltä (netti)sivulta, voin opiskella, miten erilaiset ravinnepuutokset näkyvät kasvavassa puustossa. Esim. mitä pyöristynyt tai kellertävä/kuiva latvus kertoo.

 • #975

  Varmaan helpoiten tietoa löytyy googlettamalla oireen mukaisella hakusanalla. Esim. Metsän kasvuhäiriö -hakusanalla pääsee hyvin alkuun.

 • #976

  Tuohon Ullan alkuperäiseen kysymykseen; Tilan osto, kuten kaikki muutkin omistuksen siirot alkaa sillä, että selvitetään ensin kohteen arvo luotettavasti. Tarkoittaa, että pitää saada selville paljonko puuta on, paljonko siitä on tukkia ja paljonko kuitua. Sitten voi laskea puuston arvon, siihen lisää taimikot ym. ja verrataan lopputulosta markkinahintoihin. Noinhan arviokin tehdään.

  Arvioon voi aika hyvin luottaa, jos se on osaavan ammattilaisen tekemä. Arvioiden ja arvion tekijöiden osaamisen laatu kuitenkin vaihtelee, joten maastossa käynti on miltei aina tarpeen.

  Puukaupat voi tehdä jo ennen lainhuudon saantia. Tilan osto on mielenkiintoista, melko vähäriskistä hommaa. Näin siksi, koska metsän arvo ja tuleva tuotto euroissakin on laskettavissa aika tarkasti ennen ostopäätöstä. Ja onhan metsä kansallisomaisuutta vielä lisäksi.

 • #978

  Rea
  Osallistuja (Participant)

  Se on mietityttänyt, että millä perusteella hinta-arvioihin lisätään ns. odotusarvo ?

 • #979

  Rea
  Osallistuja (Participant)

  Kiitos Jouni vinkistä, löysinpäs sivun, …ja jos muita kiinnostaa, Luken sivut;  mm. sivulla http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/opas/tuhonaiheuttajaluettelo.htm    riittää tutkimista.

 • #983

  Helga
  Osallistuja (Participant)

  Metsätilan siirto jälkipolville:

  Luin tuossa Metsälehdestä metsätilan lahjoittamisesta jälkipolvelle vaihtoehdon, jos sattusi soveltumaan kohdalle.

  Metsätila on useimmiten vanha maatila, missä on myös peltoa ( jäljellä ).  Olisi edullista ”elvyttää” tila maatilaksi, jolloin sukupolvenvaihdosta on kohtuullisempi lahjavero.  Edellyttää viljelyn jatkamista ja vuokraus ei kelpaa.  Tästä jos löytyisi lisätietoa, miten edetä.

Et voi vastata aiheeseen kirjautumatta sisään.