Hirvet omassa metsässä

 • Kirjoittaja
  Viestit
 • #257

  thujala
  Osallistuja (Participant)

  Mitä mieltä olet hirvistä metsässäsi? Vietkö nuolukiviä vai karkotenauhaa? Oletko nähnyt hirviä omassa metsässäsi, ja jos olet niin millainen kokemus se oli? Minusta hirvet kuuluvat metsään, ja syödähän niidenkin pitää, mutta parempi olisi, jos iso lauma ei pesiytyisi juuri minun metsääni koko talveksi, koska siitä voi tulla kohtuuttomat taloudelliset tappiot, joita hirvivahinkokorvauskaan ei täysin kompensoi.

 • #261

  Nimetön

  Meidän metsissä ei hirvistä juuri ole haittaa. Eli mieluummin laittaisiin nuolukiviä kuin karkotenauhaa.

  Olisikin mielenkiintoista tietää onnistuisiko hirvien ohjailu metsissä metsänomistajan haluamaan suuntaan, pistäisi nuolukiviä niihin metsiin missä hirvet ovat ”sallittuja” ja karkotenauhaa männyntaimikoiden ympärille..

  Melinin Markus väitteli Itä-Suomen yliopistolla hirviaiheesta ennen joulua. Hänen tutkimuksissaan yhdistettiin hirvien GPS seurantaa ja metsien laserkeilausta – saatiin selvillä minkälaisissa metsissä hirvet liikkuvat milloinkin.

  Tässä vielä linkki koko väitöskirjaan: http://www.metla.fi/dissertationes/df209.htm

 • #386

  Satu
  Osallistuja (Participant)

  Olen valtuuttanut hirvenmetsästyksen tilallani jo 15 vuotta, ja sen johdosta hirvikannat eivät pääse alueella paisumaan. Metsästäjiltä saa myös vuosien varrella kerättyä arvokasta tietoa miten hirvet liikkuvat alueella.

 • #449

  Hirven katkomia taimia näkyy vuosittain, en ole käyttänyt torjunta-aineita. En ole laittanut nuolukiviä. Metsän puusto kestää kohtuullisen hirvikannan, mutta joillakin alueilla tuhot voivat vaarantaa männyn ja koivun kasvatuksen. Olen vuokrannut metsämaat paikalliselle metsästysseuralle. Metsästysseurat tekevät siinä hirvenmetsästyksessä työtä metsien hoidon hyväksi. Taimikot kannattaa tarkastaa joka vuosi sekä mahdollisten tuhojen, että ilmenevien taimikonhoitotarpeiden havaitsemiseksi.

 • #693

  Jees H-valta
  Osallistuja (Participant)

  Kun luin edellisiä hymyilytti miten eritapaista voi suhtautuminen hirviongelmaan olla. Minä nimittäin pyrin juuri päinvastoin suojaamaan taimikkoni. Itse. En tee metsästysseurojen huvittelusopimuksia vaan aitaan sähköpaimenaidalla ja istutan lehtipuuta. Vuosittain. Tuhot vähäisiä ja Riistakeskus on kustantanut aidat. Nyt noin 25 ha:a aitojen takana. Aitojen ulkoa syödään kyllä kaikki joka kertoo aivan liian suuresta hirvieläinpaineesta joka pitäisi saada kohtuullistettua kuten prof. Matti Kärkkäinenkin on vaatinut.

 • #701

  Korpituvan Taneli
  Osallistuja (Participant)

  Joo, kuuluuhan se hirvi Suomen luontoon. Suomen metsien on laskettu elättävän noin 5000 elukan talvikannan jos metsät olisivat täysin luonnontilassa. Kunhan kanta pudotetaan tuohon, niin hyvä on, kelpaa minullekkin.

  En vie metsään sen kummemmin nuolukiviä kuin karkoitenauhaakaan. Mutta männyntaimikot pitää suojata. Aiemmin käytin Mota-karkoitetta nyt on käytössä Trico.

  Aina vedotaan siihen että tilstojen mukaan hirvivahingot vähenevät koko ajan. Tässä onohdetaan sanan ”vale” komparaatio, eli: Vale, Emävale ja Tilasto!

  Hirvivahinkojen tarkastusohjeet on tehty sellaiseksi että vahingon oltava aivan sataprosdenttinen että korvauksia irtoaa. Saattaa saada jopa sakkoa, jos on perusteetta syyttänyt viattomia luontokappaleita. Metsäkeskus tekee tarkastukset maatalousviraston tarkkojen ohjeitten perusteella ja sitten ohjeet laatinut virasto tarkastaa 100% otannalla vielä tuloksen.

  Kysyn vain kenen etu on syöttää männyn, koivun ja haavan taimikot hirvillä ja rampauttaa vuosittain satoja ihmisiä hirvikolareissa.

   

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • #749

  Pirkka
  Osallistuja (Participant)

  Taneli tuossa edellä kysyy,että kenen etu on syöttää taimet ja rampauttaa 100 ihmistä vuodessa.Hirvenmetsästäjäthän siitä hyötyvät,kanta pidetään tarkoituksella suurena,ei hirvikantojen suuruudesta päättävien keskuudessa surra metsänomistajan taimikkoa eikä liikenteen uhreja.Toimintatavat olisivat täysin erilaiset ,jos vastuuta otettaisiin.Hurskaitten puheiden aika on takanapäin

  Nyt alkaa olla alueita,joista katoaa rauduskoivu ja haapa.Näin vääristyy puulajisto Suomen metsissä.Tulevaisuuden mäntytukeissa on paljon hirvien aiheuttamia vikoja,jotka alentavat sahatavaran laatua.

   

   

   

Et voi vastata aiheeseen kirjautumatta sisään.